Adatvizualizáció: láss, ne csak nézz!

Az adatok tengerében éljük mindennapjainkat. Sőt, ezek inkább óceánok, annyi szám és tény kerül elénk gyakorlatilag folyamatosan. Ezt csak megfejelte a globális koronavírus-járvány, hiszen 2020 márciusa óta egy kicsit mindenkit jobban érdekel a járvánnyal kapcsolatos számsorok böngészése. Néha azonban csak meredünk az adatokra.
Az adatvizualizáció segítségével viszont esélyt kapunk, hogy eligazodjunk a számok rengetegében. Egy vállalatnál például annyi adat (Big Data) keletkezik nap mint nap, amelyet szó szerint láthatóvá kell tenni, hogy a jövőbeli döntéseknek biztosabb alapja legyen.

Az adatvizualizáció szerepe

Bármennyi információt képesek vagyunk begyűjteni, sőt, ennek előállításában az emberiség mesteri képességekkel rendelkezik: becslések szerint 2020 végére már 44 zettabájtnyi adatból fog állni a homo sapiens digitális univerzuma. (Itt jön az első lecke, miért van szükség az adatok értelmezésére, feldolgozására: a zettabájt ugyanis 1 000 000 000 000 000 000 000 bájtot jelent, máshogy leírva ez 1021-en bájt. De ez még így csak egy nagyságot jelent, láthatóvá kell tenni, hogy mihez képest nagy szám, vagy hogy milyen összefüggésben érdemes értelmezni.)

Óriási mennyiségű számokkal dolgozunk. Ahogy az emberiség egyre nagyobb létszámú lesz, ahogy a globális üzleti életbe is egyre többen kapcsolódnak bele, ezért szükséges értelmezni a számokat. Az adatok vizsgálata, összehasonlítása és az azokon alapuló előrejelzés, tervezés ráadásul már kilépett a szigorúan csak ezzel foglalkozó szakemberek, például az adattudósok világából. Ahogy a COVID megmutatta, a legegyszerűbb adatértelmezésre csaknem mindenkinek szüksége lehet. Az emberi agy véges kapacitása miatt gépeket, algoritmusokat és programokat kell segítségül hívnunk, hogy helyes összefüggéseket vegyünk észre.

Az adatvizualizáció arra épít, hogy az ember szó szerint vizuális lény, és a számokból képekké varázsolt adatsorok már sokkal könnyebben elemezhetők. Egy diagram egyszerűbben áttekinthető, mint az alapjául szolgáló, esetenként sokezer soros számhalmaz.

adatvizualizacia-bixpert

Az adatvizualizáció előnyei

Az üzleti adatsorok vizuális leképezése a döntéshozatal egyik legfontosabb eszköze. Egy kicsit olyan, mint egy közös nyelv, hiszen az eltérő kultúrával rendelkező munkatársak számára közös, elfogadható platformot teremt. Egy-egy ilyen adatokból épített ábra segít észrevenni azokat a mintákat, sémákat, amelyek erős alapot képeznek az üzleti döntéseknél. Ezeken kívül az adatvizualizáció többféle módon siet az adatot elemzők segítségére, például:

  • az összefüggések felismerése: a nyers adatok fésületlenségével, esetlegességével szemben a vizualizáció kapcsolatokat tárhat fel,
  • trendek megállapítása: az előrejelzések készítéséhez elengedhetetlen a múltbéli adatok sorbaillesztése, mert csak ekkor rajzolódhatnak ki a trendnek számító minták,
  • az idő szerepe: különösen többtényezős adatoknál fontos láthatóvá tenni az időbeli dimenziót is, egy fogyasztói piac vizsgálatánál például ez kihagyhatatlan.

Milyen vizuális eszközök használhatók?

Az adatvizualizációs eszközök tárházának csak a fantázia szab határt. Mégis, létezik néhány alapeszköz, amelyet érdemes felhasználni:

adatvizualizacio-infografika

infografika: a leglátványosabb és legnépszerűbb eszköz, amely rendkívül sok információt képes vonzó, sokszor a felmérés tárgyát jelentő tematikában ábrázolni

adatvizualizacio-hisztogram

hisztogram: metrikusan skálázott tulajdonságok grafikus ábrázolása, ahol a mennyiségeket a szorosan egymás mellé helyezett téglalapok jelentik

adatvizualizacio-szorasdiagram

szórásdiagram: két változó viszonyának vizuális leképezése. Akkor használjuk, ha felmerül két változó közötti viszonyrendszer, és meg akarunk erről bizonyosodni.

Az adatvizualizáció rendkívül hatásos, gyorsan fejlődő terület – és ma már mindenki számára könnyen, jól használható, hasznos eszköz, ha az adatokat értelmezni szeretné.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?