Vállalati pénzügyi tervezés: a hatékonyság növelés a Jedox segítségével

Pénzügyi tervezés egy vállalat működését alapvetően határozza meg, igaz azonban az is, hogy a működés jelentős befolyással van a pénzügyi tervre. Ahhoz, hogy a cég a fejlődés útjára lépjen és azon is maradjon, elengedhetetlen az anyagiak gondos kezelése, a lehetőségek felmérése és megragadása. Mit jelent pontosan a vállalati pénzügyi tervezés? És hogyan támogatja ezt a Jedox? Ennek jártunk utána!

Mi az a pénzügyi terv és kinek van rá szüksége?

Az üzleti terv a követendő üzleti irányokat határozza meg. Általában ennek része a pénzügyi terv, ami képet ad a vállalat pénzügyi helyzetének állásáról. Elemzések formájában foglalja össze a státuszt, a célokat és azt is, hogy mi mindent kell megtenni a stabil és profitábilis működésért.

A pénzügyi terv lényege, hogy megtervezzük milyen bevételek lesznek és mikor, és azt is, hogy milyen kiadásokra számíthatunk, ezeket tudjuk-e ütemezni, és ha igen, akkor hogyan. Előrejelzés készíthető a pénzügyi mozgásokról, így jó eséllyel elkerülhetők a likviditási problémák, az, hogy nem tudunk időben fizetni, a számlákat rendezni.

A vállalkozás építése során a tisztán látás az egyik legfontosabb alapfeltétel. A vezetőknek tudniuk kell, hogy mik az anyagi lehetőségek, meddig lehet nyújtózkodni a kiadások tekintetében és nem utolsó sorban az üzletfejlesztés szempontjából is lényeges kérdés. A vállalati pénzügyi tervezés segít abban, hogy a cég egy lépést tegyen előre.

Pénzügyi terv készítése minden vállalat számára kötelező. Különösen lényeges akkor, ha friss, induló vállalkozásról van szó, vagy ha a cél egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése. Szerencsés lehet a pénzügyi status quo akkor is, ha a vezetőségben, a tulajdonosi körben történik változás, így az újonnan érkezők könnyen fel tudják venni a fonalat.

Alapvetően a legtöbb esetben a vállalat célja a növekedés. Ha azonban ez túlságosan meglódul, akkor mindenképp érdemes egy pénzügyi jelentést készíteni. Ezt könnyedén tovább lehet fejleszteni pénzügyi tervvé, ami tartalmazza, hogy a többletbevételt hova szeretnénk becsatornázni.

A tervezés segít abban, hogy sorra vegyük a folyamatokra ható tényezőket. Valójában arra törekszünk, hogy lemodellezzük, hogy milyen kimenetek lehetnek és ezek milyen anyagi vonzattal járnak.

Milyen a jó vállalati pénzügyi tervezés?

A pénzügyi terv fontossága tehát nem megkérdőjelezhető, nem egyszerű azonban a jó és használható vállalati pénzügyi terv elkészítése. A következőkben sorra vesszük a jó pénzügyi terv jellemzőit!

  • Őszinte: az első és legfontosabb, hogy a pénzügyi tervnek őszintének kell lennie. Csak akkor van értelme, ha a valós képet mutatja, ellenkező esetben az üzleti döntéseket fals adatok alapján fogják meghozni.
  • Teljes körű: a pénzügyi tervnek csak akkor használható, ha minden bevételt és kiadást tartalmaz. Ha vannak, amik kimaradtak, akkor már nem reális képet nyújt az összesítés.
  • Reális: nem szerencsés, ha a pénzügyi tervben irreális megtáltosodással számolunk, vagyis, ha túlbecsüljük a bevételeket. Ez teljes mértékig félre viheti az egész tervezést.
  • Egyértelmű: a megfelelően összeállított pénzügyi tervből világosan látszik, hogy mikor számíthat a cég a befektetés megtérülésére.

Vállalati pénzügyi terv a Jedox segítségével

A Jedox egy EPM platform, ami integrálja a tervezés, az elemzés és a jelentéskészítés folyamatait. A vállalati pénzügyi tervezés fontos szereplője, biztosítja az önkiszolgáló költségvetés készítést, lehetőséget nyújt elemzések és BI dashboardok összeállítására is.

A pénzügyi tervezés során az Excel használata sok vállalatnál bevett eljárás. Ezt a programot a legtöbb irodai dolgozó magabiztossággal kezeli, legalábbis azokat a funkciókat, amiket gyakran használ. Éppen ez az oka annak, hogy a legtöbben nem szívesen mondanak le a szokás hatalmáról.

A Jedox tervezői ezzel tisztában voltak, ennek köszönhetően egy olyan platformot alkottak meg, ami az Excel-alapjaira épít, de klasszisokkal felülmúlja azt. Lehetővé teszi a többdimenziós adatbázisok létrehozását, az alapos adatfelügyeletet, a verziókövetést, az azonnaliságot és a távoli hozzáférést is.

A Jedox-nak köszönhetően az együttműködés sokkal egyszerűbbé válik, a hatékonyság növekszik. Weben és mobilon egyaránt használható, az adatintegrációs eszközök segítségével pedig könnyedén lehet csatlakoztatni a már meglévő rendszereket.

Ismerd meg a Jedox-ban rejlő lehetőségeket és többé semmi mást nem akarsz majd a pénzügyi tervezéshez használni!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?