Üzleti elemzés: a kapocs a biznisz és az IT között

Bármilyen területről is legyen szó, a mai cégeknek nincs egyszerű helyzete az éles versenynek köszönhetően. Olyan kort élünk, ahol minden gyorsan történik, mindenre most azonnal van szükség. Egy ilyen környezetben kizárólag azok a cégek tudnak jól muzsikálni, akik értik a jelent, tudják, hogy termékeikkel a meghatározott célokat miként érhetik el. Ez az üzleti elemzés, ami játszi könnyedséggel vihet sikerre egy szervezetet, ha jó használják.

Mi fán terem az üzleti elemzés?

A Business Analysis, vagyis üzleti elemzés egy olyan folyamat, ami iparágfüggetlen, vagyis nem kötődik egy specifikus területhez, minden ágazatban alkalmazható. Az IT projektektől kezdve a termékfejlesztésen, szolgáltatás bevezetésen keresztül a folyamatok fejlesztéséig, mindenhol értékes és gyümölcsöző eredményekkel szolgál.

Mi fán terem az üzleti elemzés?

Magát a tevékenységet az üzleti elemző (BA szakember) végzi, aki a számok, statisztikák tengerében próbálja megmutatni egy adott projekt számszerűsíthető oldalát, és összehangolni az üzleti és az IT szempontjait. Előfordulhat egyébként, hogy ezt a feladatot mégsem egy BA szakemberre bízzák, hanem a cégen belül egy kompetens személyre, például az agilis módszertant követők esetén gyakran a product owner látja el ezt a feladatot.

Milyen feladatokat lát el egy BA?

Most már tudjuk, milyen területen tevékenykedik és ki az üzleti elemző, de mit is csinál valójában? Az üzleti elemző alapvetően egy összekötő szerepet tölt be, és azért dolgozik, hogy termék valóban szolgálja a stratégiában megfogalmazott célokat. Mivel egyfajta kettősügynök szerepét tölti be, tehát mind a fejlesztői, mind pedig az üzleti irányt is képviseli, ezért igen sokrétű feladatai vannak. Például:

  • segít a fejlesztési pontok kijelölésében, a különféle IT rendszerek megtervezésében,
  • megvizsgálja, hogy az üzleti célok mennyire hatékonyak, mikor térülnek meg,
  • együtt dolgozik a fejlesztőkkel,
  • dokumentációkat készít.

Mi jó származik az üzleti elemzésből?

Az igények összehangolása egy projekt esetén döntő fontosságú lehet. A kontrollálatlan igények és a követelmények az az egész projekt sikerére rányomhatják a bélyegüket, és visszavethetik az eredményességet is.

Üzleti elemzés, business analysis

Egy jó BA szakember segít abban, hogy a projekt céljai minden szereplő számára világosak legyenek, és az is, hogy ez miként illeszkedik a teljes stratégiába. Ha mindenki pontosan tudja, hogy egy adott fejlesztés milyen eredményt hozhat, és milyen cél eléréséhez járulhat hozzá, akkor elkerülhetők a félreértések.

Az üzleti elemzés megértéséhez hozzásegíthet annak vizsgálata, hogy mi történhet, ha nincs olyan ember, aki ezt a szerepet betöltse. Ha nincs BA, akkor nincs, aki a kapcsolatot és a közös nevezőt kialakítsa az üzlet és a technológia között, aminek az eredményeképpen a cég rengeteg pénzt elkölt majd egy olyan termékre, például egy programra, ami valójában nem tölti be a neki szánt szerepet, a userek által nem használható, a szervezeti célok eléréséhez nem járul hozzá.

Mi kell ahhoz, hogy az üzleti elemzés sikert hozzon?

Az első és legfontosabb, hogy az ilyen jellegű tevékenységek csak akkor tudnak eredményt hozni, ha a résztvevők együttműködésüket fejezik ki. És ezt nemcsak verbális szinten teszik, hanem cselekedeteik is ezt igazolják. Ha megvan a támogató közeg, jól felépített szervezeti kultúra, az a fejlődésnek tökéletes melegágy.

A folyamat sikeréhez nem árt egy kiváló szakember sem. Itt egyébként nem is annyira a „tárgyi” tudás a lényeg, tehát, egy IT projekt esetén az üzleti elemzőnek nem kell profi fejlesztőnek lennie. Arra azonban szükség van, hogy gyorsan átlásson helyzeteket, tudja azonosítani az adott problémát és olyan kommunikációs képességei és stílusa legyen, ami előmozdítja a projektet.

Mi kell ahhoz, hogy az üzleti elemzés sikert hozzon?

Végül, de nem utolsó sorban sikertényezőként kell említeni a céges folyamatok jól strukturáltságát is. Ha mindenki tudja, mi a dolga, ismeri a feladatait, a kötelezettségeit és a munka folyamatát, akkor az üzleti elemzés is sokkal eredményesebb lehet.

Az üzleti elemzés egy igen fiatal tudomány, ahogy azonban a folyamatok komplexitása növekszik, mind inkább szükség lesz olyan összekötő figurákra, akik szem előtt tartják a célokat és ehhez igyekeznek eszközöket rendelni. Azzal nem árt tisztában lenni, hogy az üzleti elemzés igen nagy tudást, az összefüggések meglátásának képességét igényli, így sok esetben kifizetődőbb egy profi csapatra bízni ezt a feladatot.

A Bixpert az üzleti elemzés feketeöves mestere! Forgalmazott szoftvereinken, a MicroStrategy-n, a Jedox-on, a Visual Crossing-on és az Exasol-on keresztül adjuk át neked a hatékonyság kulcsát, és segítünk, hogy ezeket a lehető legjobban ki tudd használni a célok elérése érdekében.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?