Pénzügyi tervezés: kulcs az üzleti sikerhez

A pénzügyi tervezés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy egy vállalat sikeresen működik-e. Pénzügyi terv és stratégia nélkül a cég könnyedén belecsúszhat abba a hibába, hogy többet költ, mint amennyit lehetne, adósságokat halmoz fel, a vásárlóit nem tudja megfelelően kiszolgálni, így végül a hanyatlás útjára lép.

Miért fontos a pénzügyi tervezés?

A nagyobb cégeknél a költségvetés készítés általában már automatikus feladat, az már más kérdés, hogy milyen hatékonyságú és színvonalú tervek készülnek el. A kisebb szervezeteknél azonban sok esetben még az sem egyértelmű, hogy készül ilyen terv, elemzés.
 
A pénzügyi tervezés segítségével egyértelműen láthatóvá válik, hogy mikor áll bevétel a házhoz és mikor kell kiadásokra számítani, mikor érdemes egy-egy fejlesztést beütemezni. Így biztosítható, hogy a cég ne költekezzen túl, tudjon fejleszteni és előre haladni.

A költségvetés készítés lépései

A költségvetés tervezés első lépéseként a bevételi oldalt kell adatokkal feltölteni. Milyen bevételek voltak az előző évben és mire lehet számítani ebben az évben? Mi az, amit már biztosan tudunk és mi az, ami még kérdéses? Ezeket összesítve megkapjuk, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat a cég egy adott időszak, jellemzően egy év alatt.

A pénzügyi tervezés következő feladata a fix és a változó költséges összegyűjtése. Fix költségek azok, amiket minden körülmények között ki kell fizetni, attól függetlenül, hogy hogy megy a biznisz. Ilyen például az iroda/üzlet bérleti díja vagy éppen a biztosítások. A változó költségek pedig olyan kiadások, amik az eredményességgel arányosan változnak. Ha például több ingatlant ad el az ingatlanos, akkor a cégnek több jutalékot kell kifizetni, vagy egy egyszerű példa: minél több virágcsokrot adunk el, annál több virágot kell beszerezni.

Érdemes számolni váratlan költségekkel is. Ez ellentmondásnak tűnhet, hiszen ha váratlan a probléma, akkor hogyan lehetne rá pénzt allokálni. Éppen ezért nevezzünk inkább vészhelyzeti alapnak, amihez szükség esetén hozzá lehet férni.

Ha minden adat összeállt, akkor elemzések és kimutatások, predikciók segítségével fel lehet mérni, hogy melyik hónapban mire számíthatunk. Így áll össze a vállalati pénzügyi tervezés lépésről lépésre.

Pénzügyi tervezés a Jedox segítségével

A Jedox  egy EPM platform, ami az üzleti intelligencia és a teljesítménymenedzsment eszköztárát gyúrja össze a hatékony pénzügyi tervezés érdekében. Segítségével önkiszolgáló költségvetést lehet készíteni, intuitív adatelemzés állítható össze a mesterséges intelligencia (AI) eszköztárára támaszkodva, a dashboardok és az adatvizualizáció pedig a befogadást és az adatok megértését, áttekintését teszi egyszerűbbé. A program segítségével ugyanolyan modellre épülő és ugyanolyan logikát követő elemzéseket lehet elkészíteni, ennek köszönhetően az egymásra épülés, az összevetés lehetségessé válik.

Excel helyett Jedox

A Jedox az Excel tudásra épít, de felülmúlja azt. Az Excel a legtöbb szervezetnél „szent tehén”, hiszen évtizedek óta nyújt megoldást és hátteret a pénzügyi számításokhoz. A probléma a jól megszokott Excel táblázatokkal, hogy az elmúlt 40 évben a munkavégzési szokások nagyon sokat változtak: az emberek szeretnének azonnal hozzáférni az adatokhoz és persze az sem hátrány, ha az Excel táblázatok a módosításokat követően egyszerre frissülnek.

Ma azonban az Excel helyett már modernebb megoldások is léteznek, ilyen például a Jedox is. Előnye, hogy az Excel tudásanyagára épít, ennek köszönhetően a munkatársak hamarabb megszokják, elfogadják, szívesebben használják. Vagyis könnyebben csatasorba állítható az Excel helyett, miközben magasabb szintre emeli a táblázatkezelő által kínált előnyöket.

A Jedox előnyei

A Jedox előnye, hogy a pénzügyi tervezés rugalmasan alakítható az ügyfél igényeinek megfelelően, így biztosak lehetünk abban, hogy a leghatékonyabb megoldást nyújtja. Lényeges, hogy egyszerűen csatlakoztatható az adatforrásokhoz, legyenek azok a felhőben vagy egy számítógépen. A GPU-nak, vagyis a legfrissebb memória-alapú számítási technológiának köszönhetően valós idejű az adatszolgáltatás, ami a verseny tekintetében nem elhanyagolható tényező.

A biztonság korunk egyik legnagyobb informatikai kihívása. A szoftver granuláris adatfelügyeletet alkalmaz, ennek keretében a jogosultságok és hozzáférések kezelése rugalmasan (akár cella szinten) és egyszerűen történik, ezzel biztosítható, hogy csak az arra jogosult emberek férjenek hozzá az egyes adatforrásokhoz.

A Jedox hatékonyságának titka nemcsak abban rejlik, hogy az Excel tudásanyagra épít, hanem abban is, hogy a rendszeren belül számos sablon elérhető, amik jelentősen leegyszerűsítik és gyorsítják a munkát, különösen akkor, ha valaki még csak ismerkedik a felülettel. Előre elkészített sablonok gondoskodnak arról, hogy az anyagok gyorsan elkészüljenek, legyen szó egy jelentésről vagy egy workflow-ról.

A Jedox Mobile App Android és iOS eszközökre is telepíthető. Az app segítségével a céges adatokhoz, a jelentésekhez bárhol és bármikor hozzá lehet férni, ami nagyon nagy könnyebbség a távmunka korában.

A Bixpertnél informatikai szolgáltató cégként a legjobb megoldást találjuk meg az ügyfeleink számára. Hisszük, hogy a jövő a modern technológiában rejlik és nem félünk az innováció útjára lépni. Ezért lettünk a Jedox partnerei! Kattints, és ismerd meg vállalatunkat és a Jedox-ot!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?