Merrefelé halad a BI?

Múltkori blogbejegyzésünkben nagy vonalakban bemutattuk, honnan és hogyan jutottunk el a 2020-as üzleti intelligenciához. Mostani bejegyzésünkben a BI jövőjének már ma is jól kivehető trendjeit szeretnénk megosztani.

Kollaboráció: szakértők szerint a közeljövőben sokkal több felhasználó vesz részt, akik az eddiginél együttműködőbb módon használják majd a BI-eszközöket is.

Integráció: az üzleti intelligencia szoftverek várhatóan jobban beágyazódnak majd a már meglévő üzleti folyamatokba. Ezzel a felhasználók meglévő rendszerein belül elérhetővé válik az adatelemzés, a BI képességei tehát más típusú rendszerekbe is beépülhetnek. Az adatok pedig egész különböző helyekről érkezhetnek. Az egyre hatékonyabb integrációval minden eddiginél gördülékenyebbé válhat az adatokra épített akciótervezés.

Adatvizualizáció: az 1990-es években, a BI 1.0 idején még nem álltak rendelkezésre olyan eszközök, mint manapság. Ennek egyik leglátványosabb területe az adatvizualizáció, amely minden bizonnyal tovább fejlődik az elkövetkezendő években.

Mesterséges intelligencia: az öntanuló rendszerek, mesterséges intelligenciák tudása folyamatosan bővül. Már most is lehetséges a bejövő adatok szó-, kép- vagy érzéselemzése.Az egyre intuitívabbá váló rendszerek képesekké válnak az egyre pontosabb predikciók megtételére is, és egyfajta proaktivitásra tesznek szert. A releváns adat jön a felhasználóhoz, és nem az utóbbinak kell majd megkeresnie az előbbit, szól az ígéret.

A nem szakértő felhasználók: egyre több, nem BI-szakmabeli használja már ma is az üzleti intelligenciát. Számuk, szerepük, súlyuk csak nőni fog, és ezt be kell kalkulálni a BI-rendszerek tervezésébe is. Az ilyen felhasználók bevonása létfontosságú lesz, hiszen a szakemberhiány is fokozódni fog.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?