Excel adatelemzés magasabb fokon: régi tudás új keretben

Az új technológia bevezetésének fogadtatása a munkatársak körében általában kettős. Akik magabiztosan mozognak az IT világában nagy izgalommal veszik, ha valami megújul, azok azonban, akik kevésbé jártasak, inkább félnek a változástól. A legszerencsésebb tehát, ha úgy újítunk, hogy közben a meglévő keretrendszerre építünk. Így senkit nem ér „sokkhatásként” a változás, de mégis, az előre lépés szemmel látható. Amit a cég kipróbált és megszeretett, azt nehezen engedi, még akkor is, ha tisztában van a hátrányaival. Pontosan ez volt a gondolat a Jedox tervezésének folyamán, amit az Excel logikáját követve építettek fel, de úgy, hogy korszakokkal meghaladja a jól ismert rendszert. Hogyan lehetséges ez? Jöjjenek a részletek!
 
Az Excel a táblázatkezelés alfája, nem feltétlenül kell azonban, hogy az ómegája is legyen. A Microsoft által piacra dobott táblázatkezelő program első változatát 1985-ben adták ki Macintosh-ra, majd 1987-ben megérkezett Windowsra is. Egy korszakalkotó „találmány” volt, ami megtartotta az első táblázatkezelő, a VisiCalc oszlop-sor felállását, és alapjaiban határozza meg 40 év a táblázatkezelést. Olyannyira népszerűvé vált, hogy a Jedox felmérése szerint a cégek 81%-a nem hajlandó semmiféle újítás kedvéért lemondani a jól bevált zöld X-ről.

Mi a baj az Excellel?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha 40 éve sikerült ennyire tökéleteset alkotni, akkor miért kell ezt a területet bolygatni, miért nem jó úgy, ahogy van. A probléma forrása, hogy a világ az elmúlt évtizedekben rengeteget változott. Más munkamódszerekkel dolgozunk és más dolgokat várunk el egy programtól ma, mint korábban.
 
Vegyük csak a távoli munkavégzést! Ma már alapelvárás, hogy egy táblázatot bárhol és bármikor el tudjunk érni, és a változások, amiket eszközölünk azonnal láthatók legyenek mindenki számára. Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a big data korában az adat, az adatbázis egy kincs, egy csiszolatlan gyémánt, amiből az adatelemzés során bukkan elő a drágakő. Ahhoz azonban, hogy az adatelemzés sikeres legyen, a megfelelő formában kell elérhetővé tenni az adatokat az elemzőszoftverek számára.
 
Egy modern IT infrastruktúra ma már integrált. Ez azt jelenti, hogy a szoftverek egymással kompatibilisek, átjárhatók, ami csak a megfelelő összekapcsoltsággal, összehangolással lehetséges. A klasszikus Excel azonban erre nem képes.

Mi a megoldás?

Az Excel tehát alapvetően jó megoldás, de a kor igényeihez képest kevés. A Jedox egy modern elemzési és tervezési platform, ami kiküszöböli ez Excel hiányosságait, de mégis arra épít, annak logikáját követi. A Jedox alkalmazás könnyen megtanulható azok számára, akik az Excelt ismerik, mivel a felhasználóknak olyan érzésük lesz használat közben, mintha egy klasszikus táblázatot kezelnének. A különbség annyi, hogy egy korszerű, vállalati szintű platformot használnak, ami megkönnyíti az Excel-fájlok és a memórián belüli adatbázisok összekapcsolását.

Az integrációs eszköz lehetővé teszi, hogy az összes adatforrás integrálható legyen. Segítségével az adatirányítás, a munkafolyamatok felállítása és a jóváhagyás sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb.

A Jedox egyik legnagyobb előnye a tervezés és az elemzés rugalmassága, ezek a többdimenziós adatmodelleknek köszönhetők. Az együttműködés gyerekjáték a szoftver használatával, a verziók könnyedén követhetők, a vállalati szintű folyamatok pedig a komplex megközelítést teszik lehetővé.

Jedox előnyei

A vállalati szintű Excel-alapú tervezés egy óriási lépés a digitalizációban. Nézzük, milyen konkrét előnyökkel jár a Jedox!

  • Ismerős Excel felület: nem kell a munkatáras elutasításától tartani, hiszen a felületet ismerik.
  • Adatintegráció: a Jedox speciális adatintegrációs eszközeinek és csatlakozóinak köszönhetően könnyedén integrálható a meglévő rendszerbe.
  • Konzisztencia: a Jedox erős a több platformos megjelenésben. Legyen szó Excelről, webről vagy mobilról a Jedox biztosítja a konzisztenciát.
  • Elemzések és irányítópultok: könnyedén létre lehet hozni a programban személyre szabott irányítópultokat és elemzéseket is.
  • Nagy adatmennyiséggel is elbír: a Jedox számára nem okoz problémát az sem, ha nagy adatmennyiségekről van szó, a számításokat ugyanolyan gördülékenyen végzi.
  • Kész megoldások: a hatékonyság növelése érdekében előre elkészített megoldások, sablonok közül is lehet válogatni. Van például sablon a jelentésekhez, adatbázisokhoz, de akár a munkafolyamatok tervezéséhez is.

A Jedox egy olyan megoldást kínál, amit a vállalat teljes egésze alkalmazni tud. A vállalati teljesítménymenedzsmentet és az üzleti intelligenciát ötvözi egy olyan platformban, ami az Excel alapjaira épít, így a bevezetése egyetlen szervezetben sem okoz problémát humán szempontból, de teljesítményben és tudásban felülmúlja a klasszikus táblázatokat.
 
Ismerd meg a Jedox-ot és töltsd le az ingyenes próbaverziót!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?