Adattisztítás: a pontos elemzés alapja

Az adattisztítás, vagyis Data Cleansing nem más, mint a hiányos, irreleváns, hibás adatok felkutatása, javítás vagy eltávolítása. Célja, hogy sokkal jobb minőségű és pontosabb adathalmaz jöjjön létre, aminek köszönhetően az elemzés eredményei is megbízhatóbbak lesznek.

Amíg a cég kicsi, a forgalom alacsony, addig egy egyszerű táblázatban követni lehet az adatok alakulását, amint azonban a fejlődés és a növekedés útjára lép, az adatok csak úgy özönlenek, ezen pedig pusztán humán erővel szinte lehetetlen úrrá lenni. A vállalat előtt tehát két út áll: vagy hagyja veszni az adatokban rejlő értékes információt vagy pedig meglovagolja az adathullámokat és kihozza belőlük a legtöbbet. Utóbbi az adatelemzés folyamatával lehetséges, amelynek első lépése az adattisztítás.

Mi az az adattisztítás?

Az adatok jellemzője, hogy nagy mennyiségben állnak rendelkezésre, viszont egyes esetekben nem megfelelő formátumban, vagy nem egységes formában, más-más adatforrás szabályrendszerét követve jelennek meg. Az adattisztítás során a hibás, hiányos, pontatlan és irreleváns adatok eltávolítása, adott esetben a javítás történik meg, ezzel elősegíthető az adatállomány és így az egész elemzés minőségének javulása.

Az adattisztítási technikák sokrétűek, olyan lépéseket foglalnak magukba, mint a hiányzó adatok kezelése, a szabványosítás, a pontosság ellenőrzése, a duplikációk eltávolítása és az esetleges strukturális hibák kezelése. Valójában nincs egységes, bevett módszer az adattisztítás elvégzésére, mivel minden adatbázis más és más, lényeges azonban, hogy legyen egy mérce, egy irányvonal, amit következetesen követnek az elemzők.

Lényeges, hogy különbséget tegyünk az adattisztítás és az adatátalakítás között. Előbbi esetben az adatokat eltávolítjuk az adatkészletből, utóbbi esetben ez nem történik meg, helyette az egyik formátumból vagy struktúrából a másikba konvertáljuk át.

Miért olyan fontos az adattisztítás?

Az adattisztítás fontossága nem vitatható. Olyan korban élünk, amikor az adat az egyik legnagyobb kincs, nem nehéz tehát belátni, hogy törekedni kell arra, hogy az adatok minél jobb minőségűek legyenek. Minél pontosabb adatokkal dolgozik a cég, annál többet hozhat ki a működésből, annál eredményesebb és sikeresebb lehet.

A folyamat segítségével jelentős költségeket lehet megtakarítani, a hibák későbbi kiiktatása és elhárítása sokkal többe kerülhet, mint az elemzés előtti adattisztítás. Egyfelől tehát egyfajta megelőzés, másfelől pedig növelheti a hatékonyságot, támogathatja a döntéshozatalt, egy egységes, jól működő, adatokon alapuló rendszer felépítését.

Az üzleti intelligencia mestere a Bixpert. Segítünk abban, hogy hogyan foghatók munkára az adatok a legmodernebb BI-technológia segítségével. Tevékenységünk jelentős részét a MicroStrategy, a Jedox, a Visual Crossing és az Exasol szoftverekre alapozzuk, ezekhez társítjuk évtizedes szakértelmünket. Az eredmény pedig nem más, mint az ügyfeleink gyarapodása, fejlődése.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?