Adatelemzés és mesterséges intelligencia: rajtatok a világ szeme!

A világban zajló digitális átalakulás felgyorsulása a cégektől újfajta megközelítést és új utak bejárását követeli meg. Ezek az utak legfőképp a mesterséges intelligencia és az adatelemzés kockaköveivel vannak kirakva. Miben rejlik e két tényező valódi fontossága? Ennek jártunk utána!

A koronavírus hatása

A koronavírus-járvány előtt a digitális átalakulás dinamikusan zajlott a cégek életében, mindenki az igényeihez, a lehetőségeihez mérten igyekezett lépésről lépésre bevezetni az informatika modern technológián alapuló megoldásait. A pandémia azonban belobbantotta az átalakulás gyújtózsinórját és rohamos tempóra gyorsította az eseményeket.

Ez egyfelől abban nyilvánult meg, hogy a hirtelen lecsapó otthoni munkavégzés villámgyors reakciót követelt meg, sok helyen ez komoly beruházásokat és átalakításokat jelentett, mivel a dolgozók és az IT környezet sem volt felkészítve a távoli munkavégzésre.

Ehhez a megváltozott helyzethez járult hozzá az is, hogy a gazdaság takarékra kapcsolása miatt a legtöbb szervezetnél vissza kellett venni a költségekből, és kétszer is meggondolni, hogy mire költenek. A kiadások csökkentése tehát elsőszámú prioritás lett.

A megváltozott világban a cégek már nem tudtak a régi adatokra támaszkodni, azokra a BI gyakorlatokra, melyek egy másfajta fennálló rendszerben „termelődtek”, ezek ugyanis már relevanciájukat vesztették.

A kulcsszó: hatékonyság

Adatelemzés és mesterséges intelligencia

A hatékonyság növelése iránti igény áll annak a hátterében, hogy a jövő két legfontosabb fogalma az adatelemzés és a mesterséges intelligencia lett. Tavaly év júniusában a Gartner készített felmérést nagyvállalati vezetők körében, ebből az derült ki, hogy a válaszadók háromnegyede az elemzést tartja az egyik legfontosabb, paradigmaváltást hozó eszköznek, a mestersége intelligenciát pedig 69%-uk gondolja ugyanilyen fontosnak.

Az üzleti intelligencia, az adatelemzési és a mesterséges intelligencia sem képez azonban kivételt, ha költségcsökkentésről van szó. Egészen pontosan itt a megtérülés kerül előtérbe. Az innovatív megoldásokba nagyobb összegeket fektető cégvezetők azt szeretnék látni, hogy pénzük miként fog megtérülni és fialni. Ha pedig azt tapasztalják, hogy valami, amit hatékonynak gondoltak mégsem működik, akkor szemrebbenés nélkül megválnak a szóban forgó iránytól.

Big data mellett az újoncok

A Gartner előrejelzése szerint a big data szerepét a kicsi és széles adat váltja fel 2025-ra. Az új elemző módszerek segítségével megvalósítható a hatékony adathasználat. 

A kis adat lényege, hogy a mostaninál kevesebb adat is elegendő arra, hogy egy jelenséget feltárjon. Többféle technikát is alkalmaz, például az idősoros elemző technikát, a few-shot és a self-supervised tanulást.

Az úgynevezett széles adat a források között feszülő kapcsolatok feltérképezéséhez, a különféle formátumok kezeléséhez (például képi, szöveges, hőmérsékleti vagy éppen valamilyen szenzoradatok) X-elemzést használ. Lehetővé teszi a kicsi és a nagy, illetve a strukturált és a strukturálatlan adatforrások közös elemzését.

E két újdonság segítségével az üzleti intelligencia és a mesterséges intelligencia megbízhatósága növelhető, miközben a big data kötelékétől való függőség csökkenthető. Egy teljes kép kapható ezek által a szervezetről, a vezetői döntések pedig sokkal megalapozottabbak lehetnek.

Automatizálás felturbózva

Adatelemzés és mesterséges intelligencia - automatizálás felturbózva

Az üzleti folyamatok automatizálása is előtérbe kerül a pandémia következtében. A robotizált folyamatautomatizálás, a digitális folyamatautomatizálás és a low-code lettek a legfontosabb hívószavak, melyek segítségével a cégek rugalmasságukat igyekeznek fokozni.

Az így létrejövő intelligens automatizálás lehetővé teszi, hogy a vállalatok gyorsan és hatékonyan tudjanak fellépni az új helyzetekben. Míg napjainkban még nem strukturált halmazokból történik az adatok kinyerése BI eszközökkel, a jövőben a kihívást az jelenti, hogy miként gyűjthetők és dolgozhatók fel az adatok intelligens módon és mindez hogyan tudja támogatni az automatizálást.

Az adatelemzés és a mesterséges intelligencia olyan fogalmak, melyekről már ezidáig is sokat hallhattunk, a jövőben azonban nemcsak hallomásból ismerhetjük őket, hanem az emberiség életének, mindennapjainak részévé válnak. Izgalmas fejlődési görbe áll előttünk, ami eddig még nem belátható, reméljük többségében pozitív következményekkel jár majd.

A Bixpert a Business Intelligence szakértőjeként technikai és módszertani segítséget is nyújt az innováció útjára lépő ügyfelek számára. BI eszközöket forgalmazunk, melyen segítenek a cégeknek lépést tartani a fejlődéssel és beelőzni a versenytársakat. A MicroStrategy, a Jedox, a Visual Crossing és az Exasol közreműködésével az adatok értékké avanzsálnak, melyek kijelölik a fejlesztések irányát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?