A mesterséges intelligencia (MI) és az üzleti intelligencia együttműködése

MI és BI. Csak egy betűben különböznek, de egymástól távol eső területeket rövidítenek– vagy talán nem olyan távoliakat? Az alábbi blogbejegyzéseben röviden bemutatjuk, hogy a mesterséges intelligencia használata hogyan és miért nyer egyre nagyobb teret az üzleti intelligenciában.

Az alapsokaság problémája

A jó hír az, hogy egyre több adat keletkezik a vállalatok működésében, amelyet érdemes analizálni, hogy jobb üzleti döntésekhez segítse a vezetőket. A rossz hír viszont éppen ebből következik, vagyis, hogy egyre nagyobb a strukturálatlan, elemzésre váró adatmennyiség. Ezt az óriási információcsomagot csak jól megírt programok, algoritmusok képesek a laikusok számára is érthetővé tenni.

Itt lép be a képbe a mesterséges intelligencia. Az ember agyának működését imitáló programok ugyanis képesek arra, hogy rendet teremtsenek a káoszban. Az MI ezért a BI legfontosabb szövetségese már most is, és még inkább azzá válik a közeljövőben.

Négy, egymással összefüggő rövidítés: BI, MI, ML és DL

Az MI további területekre osztódik, és ezek az új diszciplínák rejtik koncepciójának, küldetésének legnagyobb erejét és lehetőségeit. A Machine Learning (ML) és az emberi tanulási folyamatot szimuláló Deep Learning (DL) önmagukban még nem jelentenek sokat. Azonban, ha hozzátesszük, hogy az algoritmusok képesek a bevitt adatok alapján egyre okosabb előrejelzéseket adni, vagy hogy szövegfolyam és képek milliói bevitelével tanulásra képessé tehetjük ezeket a rendszereket, akkor elmondhatjuk: nagy fantázia van az MI használatában az üzleti intelligencia világában is.

A számítási kapacitások hihetetlen tempójú növekedése és az egyre kifinomultabb MI programok a BI területét is produktívabbá teszik. Az előbb felsorolt ML és DL segítségével a mesterséges intelligencia képes új összefüggések megmutatására, és automatikusan felkínálja a cselekvési lehetőségeket. A masszív adatmennyiségből előállított, még pontosabb insight, vagyis az adatok mögött lévő összefüggések prezentálásával a nem szakértők is gyakorlottabban használhatják a BI rendszereket. 

A mesterséges intelligencia segítséget nyújt

Végeredményben az MI jobb üzleti elemzéseket, pontosabb riportokat fog eredményezni, hiszen új perspektívában képes láttatni a nyers adatokat, és azonnali ajánlásokat, akcióterveket kínál. Mivel a mesterséges intelligencia – még ha alapszinten is – az emberi intelligencia problémamegoldó, tanuló és ítélettevő képességével bír, a BI folyamatokban hihetetlen versenyelőnyt adhat a versenytársak MI nélküli tevékenységéhez képest. 

A bixpert szakértői kínálatában ilyen eszköz például a Jedox program, amely többek közt a pénzügyi célú, mesterséges intelligenciával megtámogatott tervezést, elemzést és riportolást teszi lehetővé.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?