5 adatvizualizáció trend, ami meghatározó 2023-ban

A datavis, vagyis adatvizualizáció azt a célt szolgálja, hogy az adatelemzés, az analitika eredményei jobban érthetők és értelmezhetők legyenek. Hozzáadott értéke jelentős, mivel hozzájárul a nagy adathalmazok befogadásához, helyes megértéséhez. Ez különösen fontos a technológiai fejlődésnek ezen a pontján, amikor az adat az új arany. Ebben a blogposztban összegyűjtöttük azt az 5 adatvizualizáció trendet, ami meghatározza ezt a területet 2023-ban!

Az adatvizualizáció jelentősége abban ragadható meg, hogy az emberi agy hatvanezerszer jobban tudja értelmezi az adatokat, könnyebben észreveszi az összefüggéseket és hatékonyabban elraktározza a memóriájában azokat az információkat, amiket vizuálisan is lát. Márpedig adatokban bővelkedünk: az IDC Worldwide Global Forecast előrejelzése szerint 2025-re az fogyasztói és az üzleti adatok összesen elérik a 175 zettabájtot, ami felfoghatatlan mennyiség.

Az adatvizualizáció segít a vállalkozásoknak abban, hogy elmerüljenek a rendelkezésre álló adatokban, azok mélyére lássanak, feltárják az összefüggéseket és ebből üzleti hasznot kovácsoljanak.

Nézzük, mi az az 5 adatvizualizáció trend, amire érdemes figyelni 2023-ban!

Valós idejű adatok megjelenítése

A valós idejűség, mint elvárás számos területen megjelenik. Az adatokat ma már valós időben lehet látni, vagyis folyamatosan frissülnek, így érthető az igény, hogy ezeket vizuális megoldásokkal is látni szeretnénk. A valós idejű adatok ugyanis lehetőséget nyújtanak arra, hogy a problémáról akkor szerezzünk tudomást, amikor megjelenik, ezzel pedig lehetőséget kapunk a gyors reagálásra, a károk minimalizálására. Ennek köszönhetően nemcsak a problémamegoldást emelhetjük egy magasabb szintre, hanem például hozzájárulhatunk az ügyfélmegtartáshoz is.

Videó vizualizáció

A videós tartalmak ma már klasszisokkal lekörözik a szövegeket, képeket, sokkal könnyebben megragadják és fenntartják a figyelmet. A videós tartalmak jelentősen támogatják a megértést, az üzenetátadás egy igen hatékony módját testesítik meg, amit a befogadók előszeretettel részesítenek előnyben más megoldásokkal szemben.

A videós megoldások igen sokszínűek lehetnek, vannak például klasszikus videók, de különösen jó adatvizualizációs megoldások a videós infografikák is. Ezek lényegében olyan infografikák, amik megmozdulnak, ennek köszönhetően sokkal dinamikusabban és látványosabbak.

Demokratizálódás

A demokratizálódás ebben az értelemben azt jelenti, hogy az adat hatalom, de a megszerzéséért mindenki versenybe szállhat. A mai modern szoftvereknek köszönhetően akár egy kisebb szervezet is kihasználhatja az adatokban rejlő potenicált, ez ugyanis nem csak a nagyok kiváltsága.

Különösen fontos, hogy ezek a számítógépes programok jól felépített, logikus, átlátható és könnyen kezelhető rendszerek, így azok is képesek megtanulni a használatukat, akik korlátozott ismeretekkel rendelkeznek az adatelemzésről. Egy bizonyos szintig bárki számára érthetők és használhatók ezek a kódolásmentes szoftverek, amiket kifejezetten úgy terveztek, hogy intuitíven irányítani lehessen őket.

Az adatok elemzéséhez nem feltétlenül van szükség adattudósokra. Természetesen egy meghatározott mélység után már elkél a stabil szaktudás, de alapvetően azt mondhatjuk, hogy az adatelemzés lehetősége a szervezet minden szintje számára adott lehetőség.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia és gépi tanulás óriási és meghatározó trend az életünk szinte minden területén. Az adatok vizualizálásában is fontos szerep jut majd nekik, méghozzá abban a tekintetben, hogy jelentős terhet vesznek le a dolgozók válláról az automatikus feldolgozásnak és a hatékonyságának köszönhetően.

Mobil és közösségi adatok

Az adatvizualizáció jövője szempontjából igen fontos, hogy az emberek egyre több internetes tevékenység során inkább a mobiljukat használják, nem pedig a számítógépjüket. Az okostelefonok ma már ott lapulnak minden zsebben, ezek kicsinyke számítógépként bárhol és bárikor bevezethetők. Az adatvizualizációnak tehát nemcsak a nagy monitoron kell megjelennie, hanem a kis, mobilos képernyőkön is.

Ha ugyanis a tartalom nem mobil-kompatibilis, akkor az a felhasználóik elvesztéséhez vezethet. Márpedig a csalódott usert igen nehéz kiengesztelni, néhány rossz tapasztalat és egészen biztos, hogy a konkurenciánál keres majd vigaszt. Persze az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem jelenik meg neki a megragadó, figyelemfelkető tartalom, végső soron azonban ez is a lemorzsolódáshoz vezet majd.

Az adatvizualizáció térnyerése borítékolható a digitális piacon, mivel egyre több vállalkozás igyekszik majd kiaknázni az adatokban rejlő lehetőségeket. Ezek a modern megoldások a fejlődés, az előrehaladás elengedhetetlen részévé válnak a jövőben. Aki nem támaszkodik az adatok erejére, annak esélye sem lesz labdába rúgni a versenytársak mellett.

A Bixpertnél segítünk munkára fogni adatait, méghozzá úgy, hogy a legmodernebb szoftveres megoldásokat vezetjük be a cég mindennapjaiban. Nézd meg, hogy milyen szoftverekkel és hogyan dolgozunk, kattints a weboldalunkra!

 

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Bixpert. All Rights Reserved.

KAPCSOLAT

Szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról és termékeinkről?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársunk készséggel áll rendelkezésére a BI-t érintő kérdéseiben!

Mi iránt érdeklődik?